M. Dzurinda vyzýva premiéra, aby v prípade U.S. Steel konal

21.11.2012 Bratislava

Bratislava 20. novembra (TASR) - Spájanie možného predaja železiarní U.S. Steel Košice s ich privatizáciou z roku 1998 je podľa Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) smutné a nepravdivé. Spoločne s Ivanom Miklošom sa mu totiž podarilo presvedčiť vtedajšieho šéfa železiarní Alexandra Rezeša, aby podnik odovzdal investorovi, ktorý ho zachráni. Spoločnosť už bola vtedy podľa Dzurindu v bankrote.

"Všetko, čo som robil v roku 1998 po nástupe do vlády, som robil preto, aby sme železiarne zachránili, aby sme získali solventného investora, ktorý tam dokáže investovať a udržať fabriku nad vodou," povedal dnes pre TASR bývalý predseda vlády. Terajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) súčasne odkázal, aby si spomenul, že tohtoročné voľby nevyhral preto, aby sa mohol vyhovárať na rozhodnutia spred 14 rokov, ale preto, že voličom sľúbil istoty.

Reagoval tak na dnešné vyhlásenia Fica, ktorý privatizáciu kritizoval a podľa neho je dôvodom toho, že americký investor v súčasnosti uvažuje o svojom odchode z Košíc. Premiérovi to dnes na stretnutí potvrdil prezident spoločnosti U.S. Steel Košice David J. Rintoul.

"Som presvedčený, že Robert Fico podcenil situáciu, zanedbal svoje povinnosti a som prekvapený, že sa o U.S. Steel začal zaujímať až potom, čo sme ho v sobotu k tomu tak trochu podnietili," uviedol Dzurinda.

Opozícia tvrdí, že zodpovednosť za železiarne má terajšia vláda

Zároveň zdôraznil, že premiér by mal namiesto vyhovárania sa začať konať. Pripomenul to najmä v súvislosti so zrušením rovnej dane a so zmenami v Zákonníku práce, ktorý Fico podľa Dzurindu pokazil. "Rozhodol sa zvýšiť dane tým, ktorí zamestnávajú našich ľudí. Nech sa zamyslí nad tým čo vyháňa ľudí z Delphi v Senici, čo vyháňa ľudí z iných našich podnikov," dodal Dzurinda.

Aj podľa podpredsedu SDKÚ-DS a poslanca Národnej rady (NR) SR Ivana Štefanca je zodpovednosť za ďalší osud U.S. Steelu najmä v rukách súčasnej vlády. Dnešné vyjadrenia Roberta Fica, že za odchod firmy U.S. Steel môže "zbesilosť privatizácie", pritom považuje za nehoráznosť.

"Vstup U.S. Steelu do VSŽ zachránil ekonomiku východného Slovenska a pracovné miesta tisícom ľudí. Robert Fico s jednofarebnou socialistickou vládou, ktorý má plnú zodpovednosť za Slovensko, bude teraz môcť ukázať, či tu budú pracovné miesta vznikať, alebo zanikať. Na rozdiel od súčasnej socialistickej vlády za vlád SDKÚ-DS pracovné miesta vznikali, nie zanikali. A preto podpora pracovných miest je aj dnes hlavnou prioritou SDKÚ-DS," zdôraznil Štefanec.

Podľa Fica sa jeho vláda pozerá na príbeh prípadného odchodu amerického U.S. Steel zo Slovenska s veľkou mierou nevôle. "Celkovo sa ukazuje, aké zbesilé bolo privatizovať štátny majetok," vyhlásil dnes na pôde parlamentu šéf exekutívy. "To predsa nie je možné, aby páni, ktorí dnes z opozície búchajú po stoloch, všetko v minulosti sprivatizovali, západní investori sa nabalili a teraz, keď všetko, čo mohli odtiaľto vytiahnuť, vytiahli a odchádzajú zo Slovenska preč," dodal.
 

Vyberte región